Ik ben blij dat ik je kan vertellen dat ik vanaf volgend academiejaar writer-in-residence word van KU Leuven. Ik treed in de voetsporen van dierbare collega’s: Annelies Verbeke en Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal ik onder meer het vak Creatief Schrijven geven voor masterstudenten, en met leden van de KU Leuven-gemeenschap nadenken over de notie van het ‘voltooide leven’.
Stichting CPNB heeft mij — na Ester Naomi Perquin, Ellen Deckwitz en Babs Gons — uitgenodigd om het Boekenweekgedicht te schrijven. Vandaag lees je het gedicht, samen met een uitgebreid interview in Trouw, je beluistert het via mijn podcast of op de site van de Boekenweek.
Bianca uit Tegenwoordig heet iedereen Sorry spreekt binnenkort negen talen. De rechten zijn door de Sloveense uitgeverij Morfem gekocht. Het boek wordt vertaald door Stana Anzelj. Het is de tweede titel van mij die in Slovenië verschijnt. Verleden jaar publiceerde KUD Sodobnost een mooie editie van Broere.
Op maandag vind je al meer dan twee jaar de interviewreeks De Vragen van Proust in De Morgen. Op maandag 4 april beantwoordde ik de pittige vragen van Ann Jooris — zoals: hoe definieert u de liefde en waar hebt u spijt van? De foto’s zijn van Stefaan Temmerman.
Bij de Italiaanse uitgeverij Salani verscheen in 1999 de vertaling van Het is de liefde die we niet begrijpen, in de vertaling van Giancarlo Errico. Vandaag — meer dan twintig jaar later — is het boek bij Salani in een nieuwe editie verschenen. Ik ben blij dat È l'amore che non comprendiamo weer leverbaar is, naast de nieuwe titels die ondertussen door Sinnos zijn gepubliceerd, in de vertaling van Laura Pignatti: De Melkweg, Mansoor, en De gans en zijn broer.
Tegenwoordig heet iedereen Sorry wordt verfilmd. De regie is in handen van Frederike Migom, die naam maakte met de veelbekroonde film Binti. Producent Ivy Vanhaecke van De Mensen in het persbericht: ‘Samen met de talentvolle Frederike Migom kijken we er enorm naar uit om de wereld van Bart Moeyaert uit Tegenwoordig heet iedereen Sorry naar het scherm te brengen: feel good met een ontroerend en kwetsbaar kantje.’
Dit is de hond van de oma van Morris. Later dit jaar hoor je meer over het dier, en over Morris en zijn oma.
Van muziekensemble Oxalys kreeg ik de uitnodiging om een verhaal te schrijven voor een gloednieuw project. Bij het verhaal componeert Koen Brandt nieuwe muziek. Op 4 september 2022 gaat Morris als vertelconcert in première: dan brengt Martine Tanghe het verhaal tot leven en wordt de muziek uitgevoerd door Oxalys.