2016

Voor we met z’n allen uit elkaar vallen

Al ongeveer zijn hele leven zoekt Moeyaert naar het antwoord op de vraag hoe je het beste communiceert. Schieten woorden niet altijd te kort, of is er toch een vorm die iedereen begrijpt? In Voor we met z’n allen uit elkaar vallen heeft hij het over de macht en de troost van het selectieve woord.

2016
Querido
Amsterdam

Non-fictie
Hier komt de html
2015

De Hemel

Met de drie oratoria van Haydn (Die Schöpfung, Die Jahreszeiten en Die Sieben letzten Worte) als uitgangspunt creëerde Bart Moeyaert samen met het Nederlands Blazers Ensemble een trilogie: er was eerst De Schepping (2004), daarna kwam Het Paradijs (2010), en met De Hemel werd de cyclus afgerond.

2015
Querido
Amsterdam

Fictie
10+
Hier komt de html
2014

De gans en zijn broer

Illustrator Gerda Dendooven en Bart Moeyaert publiceerden in 2001 in De Standaard Magazine tweewekelijks een verhaal over de gans en zijn broer. Toen ze de serie afsloten, wisten ze allebei dat ze ooit nog iets met die twee zouden doen. Ze lieten er tijd overheen gaan. In 2014 waren ze er klaar voor: Moeyaert herschreef de verhalen, herschikte ze, zodat je als lezer een jaar op de boerderij kon verblijven. Gerda Dendooven maakte geheel nieuwe illustraties.

2014
Querido
Amsterdam

Fictie
10+
Hier komt de html

Rood rood

Moeyaert en Delbeke creëerden de EP Rood rood, waarop de liefde telkens vanuit een ander standpunt wordt bezongen. Met het gelijknamige theaterprogramma traden ze in de afgelopen jaren al vaker op. Rood rood is een muzikale en poëtische ode aan de liefde.

2014
Lust Records
Antwerpen

Liedteksten
Hier komt de html
2013

Iemands lief

Deze nieuwe versie van L'Histoire du Soldat van Charles-Ferdinand Ramuz en Igor Stravinsky heeft Bart Moeyaert geschreven op verzoek van violiste Janine Jansen. Ze zouden de voorstelling in december 2011 één keer en daarna nooit meer samen brengen, en dat maakt Iemands lief bijzonder. Gelukkig is er wel een opname van de uitvoering gemaakt. AVRO Klassiek zond het concert live uit.

2013
Querido
Amsterdam

Fictie
Hier komt de html

Jij en ik en alle andere kinderen

Bart Moeyaert heeft naar aanleiding van zijn dertigste schrijversverjaardag het boek samengesteld dat een overzicht biedt van zijn werk voor kinderen — fictie en poëzie, bekend en totaal onbekend. Hij vroeg aan zes illustratoren die tijdens zijn loopbaan een belangrijke plek innamen om de verhalen, boeken en gedichten te illustreren. Jij en ik en alle andere kinderen verscheen op 1 oktober 2013, dag op dag dertig jaar na zijn debuut.

2013
Querido
Amsterdam

Fictie
10+
Hier komt de html

Wie klopt daar?

In Wie klopt daar? heeft Bart Moeyaert de belangrijkste elementen uit de verhalen over Nicolaas van Myra samengebracht in een bitterkoud verhaal. Gerda Dendooven maakte krachtige illustraties, geïnspireerd door het werk van Bruegel en Rubens. Met de vertelvoorstelling Wie klopt daar? reisden Dendooven en Moeyaert samen met geluidskunstenaar Gerrit Valckenaers twee seizoenen langs verschillende theaterzalen in Vlaanderen.

2013
De Eenhoorn
Wielsbeke

Fictie
6+
Hier komt de html
2011

De Melkweg

In 2004 was Bart Moeyaert aan De Melkweg begonnen. Blauwe lucht, zomervakantie, drie kinderen sluiten een weddenschap. Toen werd het boek doorkruist door een nieuwe opdracht. Moeyaert werd Stadsdichter van Antwerpen, een taak die hij met hart en ziel opnam, maar die daardoor ook onder zijn huid kwam te zitten. Toen hij in 2008 de draad weer oppakte en aan De Melkweg wilde verder werken, bleken de blauwe lucht en de zomer veranderd te zijn van toon.

2011
Querido
Amsterdam

Fictie
12+
Hier komt de html
2010

Het Paradijs

Aan de basis van Het Paradijs ligt het Nederlands Blazers Ensemble. Bart Moeyaert ging in op hun verzoek om het scheppingsverhaal te bewerken en als verteller op te treden bij de uitvoering van Die Schöpfung van Joseph Haydn. Het idee groeide voor een tweede en derde deel. De voorstellingen en de boeken vormen een trilogie over het volle leven: (1) het ontstaan/de geboorte in De Schepping, (2) het leven zelf in Het Paradijs, en (3) de dood in De Hemel.

2010
Querido
Amsterdam

Fictie
10+
Hier komt de html
2009

Graz

Al vanaf zijn eerste verblijf in Graz had de stad een bijzondere uitwerking op Bart Moeyaert. Tegenover het hotel waar hij logeerde viel hem meteen de oude apotheek op, met het opschrift 'Hermann Eichler'.
Na een lange avondwandeling is de eenzame Eichler als personage ontstaan. Het beginhoofdstuk is in het boek bijna woord voor woord de openingsscène die Bart toen heeft geschreven.

2009
Querido
Amsterdam
Fictie
Hier komt de html
2008

Gedichten voor gelukkige mensen

In Gedichten voor gelukkige mensen zijn onder andere de gedichten opgenomen die Bart Moeyaert in 2006 en 2007 als Stadsdichter schreef. Tom Lanoye en Ramsey Nasr gingen hem als Stadsdichter voor, Joke van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen, Bernard Dewulf en Stijn Vranken volgden hem op. Gedichten voor gelukkige mensen werd genomineerd voor de J.C. Bloem Poëzieprijs 2009.

2008
Querido
Amsterdam

Poëzie
Hier komt de html

Missen is moeilijk

In Missen is moeilijk zijn drie verhalen over afscheid samengebracht. In Voor altijd, altijd maakt Nanne kennis met een moeder die treurt om haar verdronken kind. In Echt weg is niet zo ver is Roos’ vader opeens verdwenen. Roos weet niet of ze dat zo erg vindt, want ze is ook wel bang geweest voor hem. En in Die steeg van ons mist Marte Arjan heel erg, haar buurjongen die leven in de stille steeg bracht. Terwijl ze eerst dacht dat ze de pest aan hem had, omdat hij beter kon zingen dan zij kon dansen.

2008
Querido
Amsterdam

Fictie
8+
Hier komt de html
2007

De baas van alles

Op een dag treft een kat in een bos een hond aan. Hij ligt vastgebonden aan een boom en wacht op zijn baas. De kat snapt niet hoe de hond zo lijdzaam kan liggen wachten op iemand die waarschijnlijk niet terugkomt. Elke nieuwe dag wordt ze als het ware terug naar de hond toe getrokken. Ze praat met de uil en de vos en andere dieren over de hond en zijn baas, maar eigenlijk heeft ze het over macht, onmacht en zichzelf.

2007
Manteau
De Harmonie
Fictie
10+
Hier komt de html

Durf voor drie

In Durf voor drie zijn drie verhalen over moed samengebracht. In De brief die Rosie vond moet Rosie haar nieuwsgierigheid bedwingen, in Een kuil om in te wonen besluit Tom voor het eerst voor zichzelf op te komen, en in Het beest heet Mona moet pestkop Mona de Bok worden aangepakt. De omnibus is niet meer verkrijgbaar in de handel, maar de drie verhalen zijn, met de tekeningen van Rotraut Susanne Berner, opgenomen in Jij en ik en alle andere kinderen.

2007
Querido
Amsterdam

Fictie
6+
Hier komt de html
2006

Olek schoot een beer

Op verzoek van Jeugd & Muziek Vlaanderen schreef Bart Moeyaert zijn versie van De Vuurvogel van Stravinsky. Het oorspronkelijke verhaal, dat door omstandigheden (Stravinsky zag acteurs en vertellers en musici samen op een podium) een beetje complex was geworden, wilde hij tot zijn essentie terugbrengen. Wim Henderickx componeerde nieuwe muziek. Van de voorstelling met het Vlaams Radio Orkest en Bart als verteller, is een cd-opname gemaakt.

2006
Querido
Amsterdam
Fictie
6+
Hier komt de html
2004

Dani Bennoni

Het verhaal van Bing en Dani speelt zich af in het dorp waar de vader van Bart Moeyaert is opgegroeid, in de schaduw van het kasteel waar zijn moeder dienstmeisje was, net voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Verdere verbanden met zijn ouders zijn er niet — behalve de echo van verhalen uit hun jeugd die hij van hen heeft gehoord. En een liedje van Rina Ketty uit die tijd, Sérénade sans espoir, dat je bijna als de soundtrack van Dani Bennoni mag beschouwen.

2004
Querido
Amsterdam

Fictie
14+
Hier komt de html

Drie zusters

Als Drie zusters van Anton Tsjechov een verhaal is over drie naar liefde en toekomst smachtende zussen, is de bewerking die Bart Moeyaert maakte op basis van het oorspronkelijke stuk en de improvisaties van Inne Goris en de drie actrices, een doorgezette versie: de zussen zitten nog méér dan bij Tsjechov vast.

2004
Afijn, Hasselt
Fictie
9+
Hier komt de html
2003

De Schepping

Bart Moeyaert schreef deze persoonlijke versie van het scheppingsverhaal op verzoek van het Nederlands Blazers Ensemble bij het oratorium Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn. Uitgangspunt voor de muziek was een niet eerder uitgevoerde bewerking voor blazers, gemaakt door Josef Triebensee, een tijdgenoot van Haydn. Met De Schepping hebben het Nederlands Blazers Ensemble en Moeyaert drie seizoenen lang opgetreden.

2003
Querido
Amsterdam

Fictie
6+
Hier komt de html

Verzamel de liefde

Bart Moeyaert wachtte heel lang met het publiceren van zijn poëzie. Pas na zijn passage op Poetry International 2003 in Rotterdam, waarvoor hij een gelegenheidsbundel met een tiental gedichten had samengesteld, kwam hij met de eerste editie van Verzamel de liefde.

2003
Querido
Amsterdam
Poëzie
Hier komt de html
2002

Mijn hart is een pinguin

Filip Bral ontdekte in Japan Penguin Gokoro, een beeldverhaal van vormgeefster Chiharu Sakazaki. Hij was meteen gefascineerd door de sobere tekeningen. In de boekhandel ging hij op zoek naar iemand die hem kon vertellen waarover het boek ging en wat de weinige tekst op de bladzijden betekende.
Bart Moeyaert kreeg van Filip Bral als werkmateriaal bijgevolg een vertaling in onbeholpen Engels, en veel filosofische achtergrond. Moeyaert liet de bestaande vertaling voor wat ze was en schreef een bewerking die dichtbij het origineel en bij de tekeningen bleef.

2002
Pantalone
Brussel

Fictie
6+
Hier komt de html
2001

Bremen is niet ver

Voor Bremen is niet ver sloegen illustratrice Gerda Dendooven, actrice Ianka Fleerackers, kleinkunstenaar Geert Hautekiet en schrijver Bart Moeyaert de handen in elkaar. Ze maakten samen een erg vrij vervolg op het bekende sprookje van de gebroeders Grimm, De Bremer Stadsmuzikanten.

2001
Het Paleis
Antwerpen

Theater
8+
Hier komt de html

Ongelikt

King Lear wordt samen met Hamlet beschouwd als Shakespeares rijkste creatie. Bart Moeyaert zet niet Lear zelf, maar zijn drie dochters centraal. Van de personages van Shakespeare houdt Moeyaert er negen over en voegt er één nieuw aan toe dat bij hem een hoofdrol krijgt: Lot, die weet hoe de hele historie zal aflopen.

2001
Querido
Amsterdam
Theater
14+
Hier komt de html
2000

Broere

Aan de basis van Broere ligt een verzoek van Frank Albers en Bernard Dewulf, die aan het roer stonden van het Nieuw Wereldtijdschrift. Zij nodigden Bart Moeyaert uit om elke maand een column te schrijven. Die opdracht nam hij niet aan, maar hij stelde wel voor om korte verhalen te schrijven over zijn zes oudere broers, zijn ouders, zijn grootmoeder en hemzelf. Door de jaren heen is de bundel uitgebreid met nieuwe verhalen, uitgegeven in nieuwe versies, met als nieuwste editie die van juni 2017, gebonden met stofomslag, en voor het eerst: met tekeningen van Bart Moeyaert.

2000
Querido
Amsterdam

Fictie
Hier komt de html

Luna van de boom

Aan de basis van Luna van de boom ligt een klassiek Slovaaks sprookje, Berona, dat door Filip Bral van muziektheatergezelschap Pantalone per toeval was ontdekt en dat hem erg intrigeerde. Hij legde Bart Moeyaert het sprookje voor en vroeg of hij het verhaal op zijn manier wilde hervertellen. Filip Bral zou nieuwe muziek componeren en informeerde of Bart een illustrator wist — dat werd Gerda Dendooven. Filips ambitie was een prentenboek met cd. Het hele verhaal van Luna werd een wonderlijk succes, met optredens in verschillende steden en landen, en als memorabel feit een week lang voor- en namiddagvoorstellingen in de Vlaamse Opera in Antwerpen.

2000
Pantalone
Brussel

Fictie
6+
Hier komt de html

Rover, dronkeman

In dit toneelstuk heeft Ondines moeder de vader van Ondine het huis uit gezet, en dat had ze volgens Ondine nooit mogen doen. Er is geen man die zo goed kan hinkelen als hij. Er is geen andere vader op de hele wereld die zo goed is in diefje met verlos of zulke lange roversliedjes kent.
Maar is die afwezige vader wel zo goed als Ondine hem graag voorstelt? Ze liegt zichzelf wat voor, en dat beseft ze zelf ook.

2000
Querido
Amsterdam

Theater
8+
Hier komt de html
1999

Het is de liefde die we niet begrijpen

Jacques Dohmen, de redacteur van Bart Moeyaert bij uitgeverij Querido, heeft hem tot het schrijven van Het is de liefde die we niet begrijpen gebracht. Hij was het die telkens bij Bart polste hoe ver het al stond met het verhaal waaraan hij werkte, en dat toen nog Wat doen ze daar in Charlestown? heette. Voor dat verhaal was Moeyaert zelfs naar Charlestown in Schotland gereisd, om te achterhalen waarom die titel maar door zijn hoofd bleef spoken. Uit één verhaal ontstonden er drie verhalen, die samen een roman vormden.

1999
Querido
Amsterdam

Fictie
14+
Hier komt de html
1997

Mijn hart dat tikt

Als de tijd te snel voor je gaat, kun je maar beter niet proberen die in te halen. De oude Fedde en zijn nog oudere broere Anton hebben zich bij die gedachte neergelegd. Maar toch: vandaag onderneemt de tijd nog een laatste poging. De oude Stina en haar zus Elsbeth herkennen in Fedde een grote liefde van vroeger. Vooral het hart van Stina gaat weer sneller slaan.

1997
BRT/IKON
Tv-script
Hier komt de html

Wespennest

Het idee voor Wespennest ontstond toen Bart Moeyaert in het Italiaanse Lemeglio verbleef. In het dorp was een ruzie aan de gang over een hondenkennel die vlak bij zee in een smal dal lag en voor overlast zorgde. Het verhaal nam hij mee naar Brussel, waar hij toen nog woonde, en hij verplaatste de hele setting naar het heuvelachtige landschap vlak bij Brussel. Wespennest is de geheel herwerkte versie van het boek Suzanne Dantine uit 1989.

1997
Querido
Amsterdam
Fictie
12+
Hier komt de html
1996

Maria zorgt voor u

Voor de serie monologen Oog in oog schreef Bart Moeyaert Maria zorgt voor u, over Marie (Sandrine André) die op vrijdagavond in de slaapzaal van een internaat is achtergelaten. Ze staat op de rand van een bed, is met haar handen vastgebonden aan de neonlamp boven haar hoofd, en doet verslag wat haar afgelopen week is overkomen.

1996
BRT/IKON
Tv-script
Hier komt de html
1995

Afrika achter het hek

In de Nederlandse krant De Telegraaf stond in 1993 een artikel over een vrouw die in Londen een hut had gebouwd in haar tuin (met een abrikozenboom ernaast). Die hut moest ze afbreken, maar dat bleek geen sinecure: de materie was zo sterk als beton. De hut kón niet weg, dus zat er voor de buren niets anders op: ze moesten aan de hut wennen.
Het krantenknipsel werd de basis voor het verhaal.

 

1995
Querido
Amsterdam

Fictie
6+
Hier komt de html

Blote handen

De beginbladzijden van Blote handen heeft Bart Moeyaert in april 1994 geschreven, in Bologna, op een nacht dat hij de slaap niet kon vatten. Er was geen specifieke aanleiding: de openingsregels van het boek hebben zich op een wonderlijke manier aangediend, en het was meteen duidelijk: dit is het begin van meer.
Het thema van de film Fort Saganne uit 1984, gecomponeerd door Philippe Sarde, sloot aan bij de sfeer van het boek. Bij het schrijven van het boek heeft hij het thema ontelbare keren beluisterd.

1995
Querido
Amsterdam

Fictie
11+
Hier komt de html
1991

Kus me

Het boek Kus me is volgens de regels van het literair lexicon een rasechte novelle: het verhaal speelt zich af op één plek, in één tijd, met een handvol personages. Zo strikt volgens de regels heeft Bart Moeyaert het nooit bedoeld. Bij het schrijven dacht hij eerder aan een toneelstuk dat hij voor zich zag — een stuk zonder pauze.

1991
Querido
Amsterdam

Fictie
12+
Hier komt de html
1986

Terug naar af

Terug naar af is het relaas van vijf dagen uit een belangrijke zomer van Matthias Brandt. De vijtienjarige Matthias Brandt zakt voor zijn examen wiskunde en moet zijn schooljaar overzitten. Het kost hem tijd en moeite om zijn leven weer op orde te krijgen en balans te vinden.

1986
Altiora
Averbode
Fictie
12+
Hier komt de html
1983

Duet met valse noten

Het debuut van Bart Moeyaert, Duet met valse noten, is ontstaan uit het dagboek dat hij op zijn veertiende bijhield. In dat dagboek begon hij na een tijdje gebeurtenissen te verzinnen die nooit hadden plaatsgevonden. In zijn klas op het jongenscollege waar hij schoolliep, bijvoorbeeld, kwam een nieuw meisje te zitten. Ze heette Judith en werd zijn (denkbeeldige) vriendin.

1983
Querido
Amsterdam

Fictie
12+
Hier komt de html