Vanaf vandaag kun je alle 49 verhalen uit Broere niet alleen lezen, maar ook beluisteren. Bart Moeyaert las de verhalen allemaal zelf in, en je hoort dus hoe zijn eigen vertelstem klinkt.
Het luisterboek is als losse mp3-download te koop bij luisterboekwebshop Luisterrijk of bij aangesloten webshops. Verder kun je een abonnement afsluiten bij de ‘all you can listen’ streaming-service Storytel en het luisterboek daarbinnen beluisteren.
Ernest Hemingway heeft een héél kort kort verhaal geschreven. Dat korte verhaal is meteen ook de titel van een bloemlezing die zopas bij uitgeverij Podium is verschenen: Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen. Veel korter (en heftiger) kan het niet.
Tatyana Beloy en Bart Moeyaert zijn meter en peter van de 48ste Jeugdboekenmaand, die op 1 maart 2019 van start gaat en door Iedereen leest wordt georganiseerd. Het thema van dit jaar is vriendschap, onder het motto Vrienden voor altijd. Tatyana en Bart zijn het gezicht van de campagne. In een filmpje stellen zij zich samen aan je voor.
Veel poëzieliefhebbers kijken sinds het verschijnen van Verzamel de liefde (2003) en Gedichten voor gelukkige mensen (2008) uit naar nieuwe gedichten van Bart Moeyaert.
Op 13 december 2018 is in Theater Feuerblau in Graz de toneelbewerking van Am Anfang (De Schepping) in première gegaan. Monika Zöhrer en Klaus Seewald laten in een regie van Eva Wallensteiner de wereld ontstaan in een visuele, levendige voorstelling met objekten, en muziek van Christof Ressi.
Het is de vierde keer dat De Schepping door een Duitstalig gezelschap wordt bewerkt. Eerder gebeurde het al door Theater Handgemenge uit Berlijn en Theater Mummpitz uit Nürnberg. Op dit moment is er ook een toneelversie van te zien in Keulen. De voorstelling van Heinkultur is lovend ontvangen.
Sinnos Editori, de uitgeverij die eerder al De Melkweg en Mansoor uitgaf, heeft de Italiaanse rechten van Tegenwoordig heet iedereen Sorry gekocht. Het is de vierde taal waarin het boek zal verschijnen.
Halverwege oktober, tijdens de Frankfurter Buchmesse, waren de Franse en Duitse rechten van het boek al verkocht. De Franse editie verschijnt bij La Joie de Lire, de uitgeverij waar al eerder De Schepping is gepubliceerd, en waar binnenkort De gans en zijn broer verschijnt. Hanser Verlag, sinds jaren de vaste uitgever van Bart in Duitsland, zal het boek in het Duits uitgeven.
Het nieuwe boek van Bart Moeyaert, Tegenwoordig heet iedereen Sorry, is op 2 oktober 2018 verschenen. Dit is een overzicht van de reacties in kranten en tijdschriften.
Op 26/09 opende de boekenbijlage van De Morgen met het gesprek dat Marnix Verplancke met Bart Moeyaert had. Een interview over schoppen onder je kont, jezelf heruitvinden, en of het allemaal goedkomt met Bianca. Marnix Verplancke gaf het boek vier sterren.
Het nieuwe boek van Bart Moeyaert verscheen op 2 oktober 2018 en is aan een derde druk toe. Naar aanleiding van het verschijnen van Tegenwoordig heet iedereen Sorry was Bart te gast in een aantal radio- en televisieprogramma’s. Dit is een overzicht.
Op 07/10 was Bart te gast in Wakker op Zondag op ATV. Twee weken later schoof hij aan tafel aan bij Van Gils & gasten op één. De volgende dag had Britt Vanmarsenille van De Madammen op Radio 2 een gesprek met Bart Moeyaert over social media, kind zijn, en Bianca.
Katelijne Boon ontving Bart als gast op 31/10 in De Liefhebber op Klara. Ze dook met hem in de platenkast van zijn verleden en ze had het met hem over zijn muzikale liefdes van nu.
Op zondag 4/11 was hij ‘mystery guest’ van Joke van Leeuwen, die in het programma Touché op Radio 1 haar veertigste schrijversverjaardag vierde.
Op 2 oktober 2018 is het nieuwe boek van Bart Moeyaert verschenen. Op verschillende blogs is Tegenwoordig heet iedereen Sorry besproken. Dit is een overzicht:
In de videoreeks Dagelijkse kunst bezoekt Klara mensen uit verschillende sectoren. Je kijkt mee in hun universum. Waarmee omringen ze zich thuis? Wat intrigeert hen, inspireert hen of maakt hen simpelweg gelukkig?
Vandaag is een nieuwe aflevering van Dagelijke kunst te zien op de site van Klara. Binnenkijken bij Bart Moeyaert thuis, en het verhaal achter een aantal objecten meekrijgen.
In de reeks ‘Het Einde’ in De Standaard der Letteren blikken schrijvers vooruit op de dood. Jeroen Murré maakt een beeld op basis van het gesprek, Gaea Schoeters stelt de (confronterende) vragen en vat het gesprek op de beste manier samen.
Op vrijdag 7 december was Bart Moeyaert aan de beurt. Is hij bang voor de dood? Hoe wil hij gaan? Wil hij verast worden, of begraven?
Aan het Salon du Livre et de la Presse Jeunesse bracht Bart Moeyaert afgelopen weekend een blitsbezoek (tussen twee voorstellingen van Broere in).
Op 7 november 2018 ging Broere in première. De voorstelling, waarin Esmé Bos, Bart Voet en Bart Moeyaert je met verhalen en muziek meenemen op een trip down memory lane, kreeg vier sterren van De Standaard-recensent Gilles Michiels. Het programma 100% Cultuur op de regionale zender ATV en TV Plus maakte een reportage over de voorstelling.
Ondertussen is de tournee volop aan de gang — om niet te zeggen aan de tweede helft van de twintig voorstellingen toe. Voor de speellijst: ga naar de agenda op deze site.
De Mexicaanse uitgeverij SM publiceert volgende maand in de serie Gran Angular de Spaanse vertaling van Het is de liefde die we niet begrijpen. Dit boek, oorspronkelijk in 1999 verschenen bij uitgeverij Querido, bestaat uit drie verhalen en vormt één roman over een familie waarin iedereen op een bepaalde manier met de liefde worstelt.
In januari 2018 kocht de Zwitserse uitgeverij La Joie de Lire de Franse rechten van De gans en zijn broer. Vandaag is Bart Moeyaerts boek in de Franse vertaling van Daniel Cunin verschenen, met de tekeningen van Gerda Dendooven.
Xavier Taveirne, die in 2017 niet alleen de Slimste Mens ter Wereld werd, maar afgelopen seizoen ook het gezicht van De Zevende Dag was, en verder bekend is als één van de kritische stemmen van De Ochtend op Radio 1, koos in het programma Winteruur voor ‘Siberië’ uit Verzamel de liefde van Bart Moeyaert. Over dat gedicht wilde hij het graag met Wim Helsen hebben.
In de editie van 9 augustus 2018 van Focus Knack gaf Xavier in de rubriek Koesterboek te kennen dat de bundel van Bart Moeyaert zijn favoriet is. Het hele stuk, met de sprekende foto van Filip Naudts, download je hieronder. Op de foto zie je dat Xavier de versie uit 2003 koestert, toen de bundel pasverschenen was.