2001
Het Paleis | Antwerpen
Bremen is niet ver

Het oorspronkelijke sprookje De Bremer Stadsmuzikanten heet waarschijnlijk per ongeluk zo. In het verhaal nemen vier dieren het besluit samen naar Bremen te trekken om er straatmuzikant te worden, maar dat doel bereiken ze nooit. Onderweg overvallen ze een bende rovers, en ze maken van het rovershol hun huis. Einde sprookje.

En net op dat punt begint Bremen is niet ver. De hond, de kat, de haan, de ezel kunnen wel in een opwelling zeggen dat ze naar Bremen gaan (en wel voorgoed), maar iedere keer draait de wind, en blijft hij of zij dan toch weer thuis. Omdat hij trouw is, omdat haar bloed het zegt, omdat hij het zo geschreven heeft, of gewoon omdat het buiten te hard waait of omdat een reis alleen niet echt prettig is.

En trouwens: buiten wachten de rovers, met twaalf handen, zes messen, elf voeten en een houten poot.

Voor Bremen is niet ver sloegen illustratrice Gerda Dendooven, actrice Lanka Fleerackers, kleinkunstenaar Geert Hautekiet en schrijver Bart Moeyaert de handen in elkaar. Ze maakten samen een erg vrij vervolg op het bekende sprookje van de gebroeders Grimm, De Bremer Stadsmuzikanten. Ze speelden de productie maar liefst tachtig keer.

Bekroond
• Nominatie Vlaams/Nederlandse 1000 Watt Theaterprijs 2001 (B/NL)