Omslag
Steven van der Gaauw & Andy Huysmans
DRUK
2de
ISBN
90 214 7477 8
2001
Querido | Amsterdam
Ongelikt

King Lear wordt samen met Hamlet beschouwd als Shakespeares rijkste creatie.Bart Moeyaert zet niet Lear zelf, maar zijn drie dochters centraal. Van de personages van Shakespeare houdt Bart Moeyaert er negen over en voegt er één nieuw aan toe dat bij hem een hoofdrol krijgt: Lot , die weet hoe de hele historie zal aflopen.

Ongelikt is een stuk over kinderen en hun ouders. Over onhebbelijke vaders, afwezige moeders, ambitieuze zonen en meisjes met kriebels in hun lijf. Allemaal willen ze het lot in eigen handen nemen. Bezit maakt mensen op z’n zachtst gezegd brutaal. Vriendschap wordt verraden en de bloedband wordt straal genegeerd. Maar het lot laat zich niet ongestraft manipuleren.

Feiten & cijfers
• De première van Ongelikt in de versie van Laika vond plaats op 17 november 2001 in HetPaleis, Antwerpen.
• Ondertussen is het stuk al vaak opgepikt door amateurtoneelgezelschappen in Vlaanderen en Nederland. Theater Trac durfde het als eerste aan, wat hen in 2006 een uitnodiging voor het Festival van het Amateurtoneel opleverde.
• Eén van de wonderlijkste versies tot hiertoe is die van Theater Filet Puur uit Bilzen (B), in een regie van Peter Hendrikx en Nina Sondagh. Het gezelschap haalde met de voorstelling de longlist van het Koninklijk Landjuweel, en werd tweede bij het Provinciaal Toneeltoernooi Gouden Doek.