Omslag
Gert Dooreman
Illustrator
Gerda Dendooven
DRUK
2de
ISBN
978 90 583 8798 1
2013
De Eenhoorn | Wielsbeke
Wie klopt daar

In de oudste verhalen over Sinterklaas is het meestal bitterkoud en er is bijna niks te eten. Er is sprake van meisjes van lichte zeden die met goudstukken een toekomst krijgen, van een slager die bloeddorstig is en van jongens die uit een ton met pekel worden gered. Alle verhalen over de goedheiligman zijn doorverteld en op den duur is er in de verhalen veel veranderd. Soms zijn de goudstukken sinaasappels en pepernoten geworden, en soms heeft Sinterklaas geen paard. Bart zette de geschiedenis naar zijn hand. Gerda Dendooven maakte krachtige illustraties, geïnspireerd door het werk van Bruegel en Rubens.

Bekroond
• Boekenleeuw 2013 (B)
• Zilveren Griffel 2013 (NL)
• Nominatie Boekenpauw 2013 (B)

Feiten & cijfers
• Met de vertelvoorstelling Wie klopt daar? reisden Dendooven en Moeyaert samen met geluidskunstenaar Gerrit Valckenaers twee seizoenen langs verschillende theaterzalen in Vlaanderen.
• Op het YouTube-kanaal van Bart Moeyaert is een promofilmpje voor de theaterversie van Wie klopt daar? te zien.

Pers
• ‘Met Wie klopt daar? schreef Bart Moeyaert een Sinterklaasbewerking en tegelijk helemaal een Moeyaert-boek. Door zijn sterke sfeerschepping, de setting in een desolaat winters landschap, de overheersing van koude en honger is het een erg winters verhaal geworden, met levensechte dialogen. De gruwel en het egoïsme van de personages zijn niet evident in de kinder- en jeugdliteratuur. Bart Moeyaert schildert een hard, realistisch portret zonder gratuite, gruwelijke scènes en verbloemende passages.
Het boek gaat niet over een echte of een valse baard, over suikergoed en autootjes. Het gaat over het goede doen, over leven en hoop brengen. Over ouders die het beste willen voor hun kinderen. Wie klopt daar? geeft de goedheiligman en zijn feest hun betekenis terug. Je moet het maar doen, zo je eigen stempel weten drukken op een klassiek en zeer bekend verhaal.’ [Juryrapport Boekenleeuw 2013]