Omslag
Petra Fieuws | Gerda Dendooven
Illustrator
Gerda Dendooven
DRUK
4e
ISBN
90-805417-1-0
2000
Pantalone | Brussel
Luna van de boom

Een steenrijke koning breekt zich het hoofd over de herkomst van de wonderlijke boom in het midden van zijn tuin. Hij heeft veel geld over voor een beetje informatie. Zodra hij hoort dat er met de boom goud te rapen valt, stuurt hij er zijn drie zonen op af. Zoals het in een sprookje hoort, slaagt de derde zoon in zijn opzet. Maar dan begint het pas.

Aan de basis van Luna van de boom ligt een klassiek Slovaaks sprookje, Berona, dat door Filip Bral van muziektheatergezelschap Pantalone per toeval was ontdekt en dat hem erg intrigeerde. Hij legde Bart het sprookje voor en vroeg of hij het verhaal op zijn manier wilde hervertellen.

Het hele verhaal van Luna werd een wonderlijk succes, met optredens in verschillende steden en landen, en als memorabel feit een week lang voor- en namiddagvoorstellingen in de Vlaamse Opera in Antwerpen.

Bij het boek, geïllustreerd door Gerda Dendooven, hoort een cd met de compositie van Filip Bral en het verhaal dat door Bart Moeyaert wordt voorgelezen. De tekst en de muziek werden op 24 en 25 november 1999 opgenomen door Klara in de Academiezaal in Sint-Truiden, en op 6 januari 2000 afgewerkt in Studio Toots in Brussel.

Bekroningen
• De Gouden Uil 2001

Vertalingen
• Frans (Editions Autrement, Paris)

Bijzonderheden
• Blader hier door het boek.
• De muziektheatervoorstelling reisde drie seizoenen langs verschillende theaters in België en Duitsland.

Omslag
Petra Fieuws & Gerda Dendooven
Illustrator
Gerda Dendooven
Vertaler
Maurice Lomré
ISBN
2-7467-0374-2
2003
Autrement Jeunesse, Paris
Le Conte de Luna

De tous les rois, celui ci était le plus riche. Les murailles de son palais étaient en or pur et un sentier de pierres précieuses traversait le jardin. Cependant, le roi n'était pas satisfait. Un arbre magnifique occupait son esprit. Il se trouvait au milieu du jardin royal et s'élevait au-dessus des tours du château.

‘Personne n'en connaissait le nom, ni ne pouvait décrire ses fruits. Mais un jour, un vieux sage révéla au roi que l'arbre se couvrait de bourgeons dorés au premier coup de minuit, de fleurs dorées au quatrième, et de fruits d'or au huitième. Mais avant le douzième coup, toutes les pommes d'or disparaissaient, cueillies par on ne savait qui...’

"La musique, les images et les mots s'unissent pour former un ensemble cohérent et harmonieux. Le rythme et la répétition, présents dans les trois langages artistiques, dialoguent pour raconter une histoire en tout point merveilleuse.”
Tel est l'avis du jury qui a accordé le Gouden Uil 2001 à Luna van de boom. Ce prix est l'une des principales récompenses littéraires accordées à un livre écrit en néerlandais.